Tar

Ipolytarnóc

Címkék

Az idei év első kulturális programja zajlott le múlt szombaton. Ennek során megtekintettük a „magyar Pompei”-nek is nevezett Ipolytarnóci Ősmaradványokat, megjártuk a Palóc Kanyont, sétáltunk egyet Szécsényben és voltunk a tari Buddha-parkban. A létszámunk 44 fő volt.

Isaszegen, Gödöllőn, Hatvanban vettük fel utasainkat a 6 órakor induló buszra. Salgótarjánon át közelítettük meg Ipolytarnócot. Jól haladtunk, Így a tervezett 9 óra helyett már 8 óra 40-kor odaértünk. Addig, míg várnunk kellett, megnéztük a bükkábrányi külszíni fejtéskor előkerült 7 millió éves mocsári ciprusokat egy különálló védőépületben. 9 órakor megvettem a belépőket. Csak véletlenül került szóba, hogy a vezetett túra után a Kőszikla-tanösvényt szeretnénk végigjárni. Tanakodás kezdődött, hogy vajon az látogatható-e? Végül azt mondták, hogy nem. Reklamáltam, hogy akkor miért nem jelzik ezt honlapjukon. Azt mondták, fenn van, de ez nem igaz, sem akkor, sem most nem olvasható a tiltás.

Fél tízkor kezdődött a bejárattól 700 m-re lévő Borókás-árokban létesített Geológiai Tanösvény vezetett túrája. Az idegenvezető jó humorú, kedves ember volt palóc tájszólással. Öröm volt őt hallgatni. Láttuk (és ismertetőt kaptunk hozzá) üledékes tengerfeneket, egy szubtrópusi esőerdőben lévő folyóparti szakaszt, cápafogas homokkövet, egy valaha közel 100 méter hosszú, 8 méter kerületű óriásfenyőt, megkövesedett ősállat-nyomokat két csarnokban is. A vezetés végén egy másik úton jutottunk vissza a Borókás-árokhoz. Az elmaradt Kőszikla tanösvény helyett a Miocén-tanösvényt jártuk be. Ez sokkal rövidebb volt, így aki akart, még kipróbálhatta a lombkorona sétányt is.

Busszal megközelítettük következő programunk helyszínét, a Palóc-kanyonnak is nevezett Páris-patak völgyét. Feltehetően egy nagyobb folyam tengerparti deltatorkolatánál halmozódott fel az a hatalmas mennyiségű üledék, amelybe a Páris patak egyre jobban bevágja medrét. 15-20 méter magas sziklafalak között, száraz patakmederben haladtunk egészen addig, míg keresztirányban egy függőleges sziklafal le nem zárta utunkat. Hóolvadáskor és nagyobb eső esetén itt látványos vízesés keletkezik. A völgyben nagyon kellemes volt a hőmérséklet, ellentétben a napos részekkel, ahol már nagyon meleg volt.

Az ipolytarnóci 4 km-es túra elmaradásával időtöbbletünk lett, így a meghirdetett programtól eltérően tettünk egy sétát Szécsényben is. Bő fél óra alatt jártunk a Forgách-kastélynál, az evangélikus templom mellett kijutottunk a főútra, láttuk a ferde Tűztornyot, és elcsábultunk egy fagyira.

Ezután a Tar melletti Buddha Parkhoz buszoztunk. Itt a Körösi Csoma Sándor emlékmúzeumot, a békesztupát és a Buddha templomot néztük meg. A sok látnivaló után már csak a hazautazás volt hátra.