Gyöngyös

Erdőtelek, Gyöngyös

Címkék

Ezúttal nem túrázni indultunk - bár tematikájában hasonló volt hozzá - hanem az Erdőtelki arborétumot és a gyöngyösi Mátra Múzeumot látogattuk meg 29-en.

Igazán sajnálhatják, akik nem jöttek el erre a – kulturális programnak is felfogható – buszkirándulásra. Túl azon, hogy sok szépet és hasznosat láttunk, illetve hallottunk, még teljesen ingyenes is volt tagjaink számára - beleérve a belépőket, tárlatvezetést, buszköltséget is.

Háromnegyed kilencre értünk az arborétumhoz, amely azonban hamarosan kinyitott, így meg tudtuk venni a jegyeket, mosdóba is el tudtunk menni a tényleges 9 órai nyitás előtt. Sajnos vezetést létszámhiány miatt nem lehetett kérni, így a térkép és az eligazító táblák segítségével magunknak kellett felfedezni az arborétumot, melyet ifj. dr. Kovács József létesített a XIX. század végén. A látogatható 6 hektáros területen 1200 fa, cserje és évelő növény található, köztük az ország legnagyobb ezüsttörzsű-, és cukorsüveg fenyője. Látványos színfoltja az arborétumnak egy lótuszvirágos tó, melyben egy sziget is található. Az arborétumi séta után kinyitották számunkra a Buttler-kastély kapuját is, hogy közelebbről megnézhessük azt. Sajnos közelebbről sem tűnt kevésbé lepusztultnak.

Negyed tizenegy után ültünk ismét buszba, és áthajtottunk Gyöngyösre, azon belül is az Orczy-kastélyhoz. Megvettem a jegyeket. Itt csak a Természettudományi Pavilonba lehetett tárlatvezetést rendelni, ezt meg is tettem korábban. Már várt is ránk az ifjú múzeumpedagógus hölgy. Átvonultunk a 2009-ben átadott Pavilonba, ahol rövid történeti áttekintés után az alagsorban kezdődött a tényleges vezetés. Egy épített 15 méter magas kocsánytalan tölgy három (gyökér- cserje- és lombkorona) szintjén mutatják be főleg az adott szinten található gerinceseket, rovarokat, de láthatunk halakat, óriási tojás- és kagylógyűjteményt is. A lombkoronaszintről átsétáltunk a Pálmaház felső szintjére, ahol egzotikus hüllőket láthattunk, majd egy csigalépcsőn lejutva értünk a földszintre. Innen a kastélyhoz mentünk, közben a parkban láthattuk a teljesen ép 180 éves törökmogyoró fát. A kastély földszintjén lévő vadászattörténeti kiállítást esküvői előkészületek miatt nem láthattuk, de az ott lévő - a megtalálás napjáról Brunónak elnevezett – ötvenezer éves gyapjas mamut csontvázát igen. Az emelet reprezentatív termét Bugát Pál személyes tárgyai töltik be, egyéb helyiségeiben helytörténeti kiállítás látható, majd legvégül az Élménytár következik.

A kulturális élmények befogadása után bő egy óra szabadidő maradt a kulináris élvezetekre, fagyizásra is.