Isaszegi Kis Kör

Isaszeg vasútállomás - Szentgyörgypuszta - Szobor-hegy - Honvéd-sírok - Öregtemplom - Tőzeg-tavak - Isaszeg vá. Hossza: 16,5 km. Jelzések sorremdben: P+, Z; P, Z+, F pötty, P, Z, F pötty, P, Z+,  P négyzet

Kis kör

Túránk a vasútállomástól indul, a Z, P+ jelzéseket követjük 1 km-en át. 350 méter múlva a főút balra eltér, mi a keskenyebb Rózsa utcán megyünk tovább egyenesen. A sportpályát elhagyva az út gyalogjárdává szűkül és nyílt területen vezet át. A városházánál átkelünk a főúton (itt balra találjuk a Szent Márton-kutat, melynek vízével szomjunkat olthatjuk), s balra fordulunk, a Pest Megyei Piros sáv (PMP) és a Z+ jelzés mentén. A Rákóczi úton gyalogolva elhaladunk a Szent István szobor és a katolikus templom mellett, elérjük dányi elágazást. A körforgalom után letérünk a P jelzésről, átkelünk a Dány felé vezető úton és a szemközti sarkon álló Damjanich iskola épülete melletti járdán haladunk tovább a Z+ jelzésen. A kereszteződés után 240 méterre találjuk a Falumúzeumot, ahol lehetőségünk nyílik az értékes múzeum megtekintésére.

A múzeumból kilépve jobbra fordulunk és továbbhaladunk a Madách, majd a Nap utcán - követve a Z+ jelzést. Az Alemany Erzsébet Segítő Háznál érjük el a Mátyás király utcát. A segítőház kerítése mellett - tartva az eddigi irányt - folytatjuk utunkat telefonvezetékkel szegélyezett földúton. 850 méter múlva erdő, illetve kerítéssaroknál a keresztező földúton - az ún. Telefon-álián - jobbra fordulunk, továbbra is követve a telefonvezetéket. Az akácos erdősávban haladva Szentgyörgypusztára érünk, ahol a telefonfülke melletti kereszteződésben derékszögben balra fordulunk és 130 m-re, a ZL jelzésen a magtár közelében megtaláljuk a '48-as emlékkeresztet.

A kőkereszt megtekintése után visszafelé indulunk el, az előbbi kereszteződésnél egyenesen továbbmegyünk (továbbra is Z+ jelzésen), és hamarosan (300 m-re) elérjük az Isaszeg-Dány közti országutat. Az országúton óvatosan átkelünk és a szemben, kissé balra lévő erdőfoltban, majd fasor szélén utunkat DNY-i irányban folytatjuk. A fasor 130 m-re kb. 100 m hosszon ugyan megszakad, de a vetés túloldalán eltéveszthetetlenül látszik utunk folytatása a fasor, melyen mindaddig megyünk egyenesen, míg egy T-elágazáshoz (Sápi út) nem érünk. Itt jobbra fordulunk, és hosszasan haladunk az erdő szélén, enyhén felfelé. 1,6 km múltán elérünk egy srégen balról érkező feljavított utat, amelyen nekünk egyenesen kell továbbmennünk (a Z+ jelzést itt elhagyjuk, mert az felvezet a Honvédsírokhoz).A  F pötty jelzést követjük, 270 méter múlva az Isaszeg táblánál lévő Y-elágazásban balra (Damjanich u.) fordulunk és máris a hadijátékok színhelyén vagyunk. A jobboldali kereszteződésben (Csata utca) csatlakozik hozzánk ismét a P jelzés. Erre térve balra felkanyarodunk a Szoborhegyre, ahol gyönyörű kilátás, és az 1901-ben felállított emlékmű vár ránk. Az emlékmű mellett gondozott kis tisztás található pihenőpadokkal, asztalokkal. Pihenő után tarvágásos, most megújuló erdőben kacskaringós úton haladunk, majd több mint 1 km megtétele után (baloldalon pihenőpad, asztal található) 300 m-t erdőirtás helyén sarjadó tölgyerdőben teszünk meg. Ezt követően rövid szakaszon tölgyfaerdőn haladunk át és máris egy sóderral leszórt útra érünk, ahol jobbra fordulunk. Hamarosan elérjük a Honvéd-sírokat. Itt is érdemes kicsit elidőzni, megnézni a magyar, lengyel - és a megbékélés jegyében felállított - osztrák katonasírokat. A szépen gondozott sírok mellett itt található a Makovecz Imre által tervezett Emlékező angyal elnevezésű faszobor is, valamint egy harangláb. Jobbra-balra esőbeállók, pihenőpadok, és egy erdei játszótér is található.

Utunkat innen az árok aljában jobbra lefelé induló Z jelzésen folytatjuk. Jobbról a már érintett tarvágásos terület széle, balról egy szakaszon bükkerdő szegélyezi utunkat. Később átmenetileg kissé az árok jobb oldalán, fenyves szélén vezet az út, majd egy elágazásban hirtelen balra leereszkedünk ismét az árok aljába. Vigyázat, 50 méter múlva a jól járt ösvényről balra le kell térnünk a kevésbé járt, kezdetben enyhén emelkedő ösvényre! Figyelnünk kell, hogy el ne tévedjünk, különödem most, hogy ezt a részt tarra vágták! A Kálvária-hegy oldalában, nagyjából szintben futó út látványos horhosokat érintve haladunk, majd egy hirtelen balkanyarralfelkapaszkodunk a Kálvária-hegyre. A felállított három fakereszttől csodálatos kilátásban lehet részünk: láthatjuk szinte egész Isaszeget, a Tőzeg-tavakat, kicsit távolabb a Malom-tavakat, majd Gödöllőt, a Gödöllői-dombság legmagasabb csúcsát a Margitát, még távolabb a Naszályt és a Börzsönyt. A művészi értékű stációk mellett a temetőbe érünk. Ott a ravatalozó mellett elhaladva Isaszeg legnagyobb kincséhez, a XIII. században épült Öregtemplomhoz jutunk.

A templom megtekintése után leereszkedünk egy korláttal védett lépcsősoron továbbra is a  Z jelzésen a Marcsányi, majd a Templom utcán lemegyünk a lejtő aljáig. Itt elhagyjuk a Z jelzést, és a F pötty jelzést követve 180 m után jobbra, a keresztező Széchenyi utcába fordulunk. Ezen ismét a Rákóczi utcára érünk, ahol balra fordulva a Pest Megyei Piros jelzés a vezetőnk. A Rákos-patak hídjánál óvatosan jobbra átmegyünk az út túloldalára, és a szalagkorlát mögött jobbra lemászunk a patakhoz. A vasúti híd alatt átbújunk a patak melletti padkán, majd kissé jobbra, egy nyárfasor felé vesszük az irányt. Később telkek között haladunk. A vasúti aluljárótól számított 600 m-re egy többszörös kereszteződést találunk, de mi egyenesen megyünk tovább. 50 m-re innen egy Y-kereszteződés következik, annak jobb oldali ágát válasszuk. Innen 220 m-re ismét egy Y-kereszteződés következik, itt balra megyünk. Erősen foghíjas fasor mellett megyünk mindaddig, míg egy keresztező utat nem találunk. Itt elhagyjuk a P jelzést, és jobbra a Z+ jelzést követjük. Egy rövid, de velős emelkedő után felérünk a dombhátra, ahonnan egész Isaszeget belátjuk. A dombról leereszkedve, balra, majd jobbra tartva hétvégi házak mellé érünk. A második jobbra nyíló utcán, vagyis a Tőzeg-tavak előtt jobbra fordulunk. 500 m-t megyünk a tóparti úton, majd a a kerítés sarkánál balra fordulunk. Átsétálunk a tavakat elválasztó gáton, ott jobbra, a P négyszöggel együtt a Tó utcába térünk. A tavat övező nádas szélén vezető földúton túrázunk, majd a lakóterület végén balra egy ösvényen átvágunk a réten. A vasúti gyalogos aluljárón át érünk vissza a vasútállomáshoz.