Kemence-party

Kemence-party 2021.

Címkék

A tavalyi sikeres próba után ebben az évben is megtartottuk az isaszegi Falumúzeum kertjében kenyérsütő ünnepünket. Ezúttal párral kevesebben voltunk (40-en), de – túl azon, hogy páran jelentkeztek és mégsem jöttek el – volt egy konkurens rendezvény is a közelben.

Ezúttal is nyolc órakor kezdtük az előkészületeket. A főszereplő (Hajni és Marci), de még a segítők is majdnem ugyanazok voltak, mint tavaly. A megkelt 7 db kenyeret ¾ 11-kor „tette lapátra” Marci, és 12 óra után vette ki. Némi utómunkálatok után hűlni hagytuk azokat. Közben szorgos lányok megterítettek, szétporciózták a töpörtyűt, zsírt, paprikát, paradicsomot, uborkát, hagymát. A meghirdetett időpontra – 2 órára – minden elkészült, kezdődhetett a jóízű falatozás. Ezúttal is finom volt a kenyér és a kiegészítők is. Fogyott hozzá ki-ki kedvenc itala, a bor, sör, üdítők, ásványvíz, kávé. Nagy beszélgetések kezdődtek, majd négy óra után gitározott és énekelt nekünk Sanyi és H. Jani. Jó hangulatban telt a délután, a „kemény mag” 7 óra után jött el.

Köszönjük a lehetőséget a Falumúzeumnak és a Művelődési Háznak, hogy lehetővé tették számunkra a kenyérsütés megtartását. Külön köszönet jár mindazoknak – elsősorban Hajninak és Marcinak – akik lelkesen segítettek abban a sok munkában, ami egy ilyen rendezvény megtartásával együtt jár. 

Kemence-party

Címkék

Túra helyett ezúttal a Falumúzeum kertjében Kemence-party-t rendeztünk. Ez eredetileg augusztus 20-án lett volna és kapcsolódott volna a többfunkciós ünnep Új Kenyér Ünnepéhez, de külső okok miatt most tudtuk csak megtartani. Népszerűbb volt mint egy túra, mert itt 45-en jelentünk meg.

Hajni pékmesterrel, Marci tűzmesterrel, Nagy Bélával 8 órakor kezdtük az előkészületeket a kemencébe való begyújtással, a kenyértészta elkészítésével. Hajni erdélyi módon készült kovászolt, pityókás vert kenyeret készített. Nemsokára megérkezett Sz. Marika és Péter. Péter beszállt a tészta „dögönyözésébe” is. Marci 250 fokra felfűtötte a kemencét, majd a parazsat kihúzta. Közben megkelt a kenyér, Hajni még egyszer dagasztotta, ezután bekerült a kemencébe. 6 darab lett 11 kg lisztből, és 2 kg krumpliból. Közben kezdtek szállingózni tagjaink és négy vendégünk. Háromnegyed egyre kisültek a gyönyörű cipók. Ezeket Hajni még kezelésbe vette, jól megverte (vert héjú kenyér). 1 órára már majdnem mindenki ott volt. Alig vártuk, hogy kihűljön a kenyér annyira, hogy enni lehessen. Volt hozzá töpörtyű, zsír, lilahagyma, paprika, paradicsom. Juti kávét főzött mindenkinek, aki megkívánta azt. Mondanom se kell, bőséges volt a sütemény és italfelhozatal is.

Ebéd után H. Jani beüzemelte zene-masináját, erre - ha nem is erősen -, de eleredt az eső. Egy bátor pár volt (Babi/Laci), aki elkezdett táncolni rá – ők is esernyő alatt. Behúzódtunk különböző fedett helyekre, Szerencsére nem tartott sokáig az eső, vissza is állt az esőt megelőző állapot, alig páran mentek csak el. Jó hangulatú beszélgetések közepette aztán megint jött egy esőhullám – ez már végleg szétugrasztotta a társaságot.

Köszönetemet szeretném kifejteni a Falumúzeumnak, benne Szmolicza Jóskának, hogy megtarthattuk ezt a kellemes napot a múzeum kertjében, használhattuk a kemencét. A mieink közül elsőrendű érdem Hajnié és Marciért, de mindenkinek köszönöm a segítségét, aki segített padokat. asztalokat ki-, és be cipelni, felszolgált, kisegített hiányzó konyhai eszközökkel, zenét szolgáltatott, kávét főzött, süteményt hozott, és egyáltalán eljött. Senkit se felejtettem ki, ugye?

A képeket Szmolicza Józsi és én készítettem.