szurdoktúra

Szlovák Paradicsom

Címkék

Szeptember első teljes hetén 13 vettünk részt a még márciusban meghirdetett Szlovák Paradicsom túrán. Csodálatos tájakon összesen 62 km-t gyalogoltunk 2400 méteres szintemelkedéssel. Az első napot leszámítva ragyogó időnk volt. Jelen beszámoló csak kivonatosan jeleníti meg a sok élményt, részletesen 2017.01.22-én tartandó vetítettképes élménybeszámolón lehet az úttal megismerkedni.

09.05. hétfő

Hatvan – Salgótarján – Rimaszombat – Tisovec útvonalon értünk szálláshelyükre Hrabušicére, a Jendral Panzióba. Mivel esett az eső, az eredeti program helyett városnézést iktattunk be. Lőcsén a várfallal határolt történeti városmagot (Thurzó-ház, volt városháza, Szent Jakab-templom), Szepescsütörtökön a Szent László templomot és a hozzáépített Szapolyai-kápolnát néztük meg – hétfő lévén sajnos csak kívülről

09.06. kedd

Kocsival Szepestamásfalva után lévő Đarkovec-be mentünk, ahonnan kezdődött gyalogtúránk. Útvonalunk: Ĺudmanka, Tamásfalvi-kilátó, Hernád-áttörés keleti szakasza, Letanovsky Mlyn, majd a S és egy bicikliúton vissza Đarkovec-be.

Gyalogtáv: 10,5 km, szintemelkedés 390 m.

09.07. szerda

Ezen a napon a Piecky-szurdokot jártuk be. Kocsival Pila-ig mentünk, onnan gyalog.

Útvonal: Pila – Piecky-szurdok (benne a Nagy- és Teraszos-vízesés) – Malá Polana - Glac-út – Pila.

Gyalogtáv: 14,3 km, szintemelkedés 536 m.

09.08. csütörtök

A Hernád-áttörés újabb – ha lehet még szebb – szakaszán túráztunk, ezenkívül voltunk még Vörös-kolostorban és a Nagy Kysel-szurdok megmaradt részében is.

Útvonal: Podlesok – Hernád-áttörés – Kláštorská roklina (benne a Felfedezők-, Straka-, Szivárvány-, Nedobry-vízesések) – Kolostor-rom – Nagy-Kysel megmaradt része az Obrovský-vízeséssel – Podlesok

Gyalogtáv: 16,5 km, szintemelkedés 727 m.

09.09. péntek

Dunajeci tutajtúrára indultunk a Szepescsütörtök – Késmárk – Červený Klastor útvonalon. Odaérkezésünkkor még nagyon párás volt a levegő, ezért előbb átmentünk Lengyelországba, hogy megnézzük Nedec várát és a Kocsi-múzeumot. Közben kisütött a nap. Visszamentünk Červený Klastor–ba és tutajra szálltunk. 10 km-t tutajoztunk lefelé.

Gyalogtáv: 10,1 km, szintemelkedés 270 m.

09.10. szombat

Sucha Bela szurdokát fedeztük fel ezúttal.

Útvonal: Podlesok – Suchá Belá (benne Misové, Okienkovy, Kaskády-vízesések) – Glac-fennsík – Podlesok.

Nagy szerencsékre - visszaérve Podlesok-ra - népzenei koncertet élvezhettünk.

Gyalogtáv: 10,7 km, szintemelkedés 466 m.

09.11. vasárnap

Az első indulási időpontot épp elértük a dobsinai-jégbarlangban. Ennek megtekintése után útban megálltunk egy kis sétára, fotózásra a Dedinky-tónál. Ezután az ochtinai aragonit barlangot néztük meg fél egytől. A barlanglátogatás után megebédeltünk, és elindultunk hazafelé.