múzeum

Meghívó

Címkék

Az isaszegi Falumúzeum és az Isaszegi Természetbarát Klub szeretettel meghívja Önt és kedves családját "MÚZEUMI ESTÉK" sorozatának következő programjára, 2009. március 21-én (szombaton) 16 órára a Falumúzeumba, a Természetbarát Klub elmúlt évi túráiról készültvetítettképes élménybeszámolóra.

Előadó: NOTTER BÉLA, az Isaszegi Természetbarát Klub elnöke
Információ: Falumúzeum, 2117 Isaszeg, Madách I. u. 15.
Tel.: 28/582-281, e-mail: falumuzeum [at] fotnet [dot] hu
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
A belépés díjtalan!

Falumúzeum

Címkék

Egy hagyományos falusi építkezés formavilágát idéző épületben, a Madách Imre utca 15. szám alatt található a Falumúzeum. A múzeumban található értékes tárgyak időrendi sorrendben láthatók, ha a bejárattól jobb kéz felé indulunk el. Az első  (őslény) tárlóban többszázezer évvel ezelőtt Isaszeg területén élő mamutok őrlőfogait, agyarát láthatjuk. A következő – őskori – tárlóban található leletek igazolják, hogy minden korban lakott volt településünk. Így láthatunk itt szép számmal neolitikum-, réz-, bronz-, vaskorból származó leleteket. A következő tárló római kori emlékeket mutat be. Az időszámítás kezdete után itt élt szarmata népcsoportok használati tárgyai, pénzérméi szolgálnak erre bizonyítékul. A középkort bemutató tárló legértékesebb lelete Salamon és Könyves Károly korából származó ezüst dénárok. Az álló tárlókban török időkből származó fegyverek láthatók. A kiállítóterem végén Isaszeg néprajzi értékei kerülnek bemutatásra, melyek egy berendezett parasztszoba részeként jelennek meg.

Visszafordulva az 1848-as szabadságharc gazdag tárgyi emlékeit csodálhatjuk meg, míg a bejárathoz közeledve végül a II. világháború tárgyi emlékei helyezkednek el. A múzeumalapító Szathmáry Zoltán emlékére a múzeum falán emléktáblát, a múzeumkertben pedig bronz mellszobrát állította fel Isaszeg közönsége.

A múzeum vezetője Szmolicza József, telefonszáma: (28) 582-281. A múzeum honlapja: http://muzeum.isaszeg.hu/

Múzeumi esték

Címkék

Az isaszegi Falumúzeum és az Isaszegi Természetbarát Klub szeretettel meghívja Önt és kedves családját Múzeumi Esték sorozatának következő programjára, 2009. február 21-én (szombaton) 16 órára a Falumúzeumba, Málta – Szicília vetítettképes előadására. A vetítés során megismerkedhetünk Málta és Gozo szigetével, Mdina középkori-, és Valetta jelenlegi fővárossal (benne Szent János-társkatedrális, Nagymesterek Palotája, Nagy Kikötő), Szicilián pedig Taorminával és az Etna ma is működő vulkánjával.

Előadó: Notter Béla, Isaszegi Természetbarát Klub elnöke

Információ: Falumúzeum, 2117 Isaszeg, Madách I. u. 15.
Telefon: 28/582-281
Email: falumuzeum [at] fotnet [dot] hu

Minden érdeklődőt szeretettel várunk! A belépés díjtalan!

Gozo sziget - Azur Ablak

St. Julian - Portomasso-kikötő

Valletta - Szt. János társkatedrális

Szicília - Taormina

Szicília - Etna-lávafolyás

Kapcsolódó tartalmak