Tisztelt Látogató!

Az Isaszeg-környéki túraútvonak leírását és a hozzá tartozó térképmellékleteket  azzal a céllal adjuk közre, hogy az idelátogató turisták és a helyben lakók könnyűszerrel tehessenek kisebb-nagyobb túrákat szép környékünkön, ismerjék meg Isaszeg nevezetességeit.

Környékünkről a Szarvas-Faragó-Dimap jelentetett meg atlaszt és térképet Gödöllői-dombság címmel. Az útvonalak felmérésében klubunk is részt vett.

Először egy összesítő térképet adunk közre, majd ezt követően az egyes jelzett útvonalak leírását a hozzá tartozó térképmelléklettel láthatják.

Környékünkön lévő turistautakat rendszeresen karbantartjuk. Az esetleges változásokat honlapunkon úgy a szöveges részben, mint a térképeken azonnal meg fogjuk jeleníteni.

Pest Megyei Piros (PMP)

A PMP Pest megye leghosszabb, 245 km-es túraútvonala, mely a Börzsönyben lévő Verőcéről indul, végállomása pedig az alföldi Apaj. Közben a következő településeken halad át: Katalinpuszta - Kosd - Rád - Vácduka - Sződ - Vácrátót - Őrbottyán - Vácegres - Gödöllő - Isaszeg - Gyömrő - Péteri - Hosszúberek - Csévharaszt - Ócsa - Délegyháza - Dunavarsány - Szigetcsép - Szigetújfalu - Ráckeve - Dömsöd - Apaj. Az itt leírt szakasz hossza 12,4 km.

Figyelem! Az útvonal módosulásáról az utolsó bekezdésben lehet értesülni!

PMP

Gödöllő felől Isaszeg közigazgatási határához a Bolnokai-dombháton érünk be. Kétszer is magasfeszültségű vezeték alatt megyünk át, közben jobbról földút csatlakozik be. 40 m-re a magasfeszültség alatt történő 2. áthaladásunktól balról bejön a piros kereszt jelzés, mely a Gödöllő-Állami telepek vasúti megállóhelyet köti össze a PMP-vel.

A gerincúton haladva 400 m-re jobbra a fák közé bekukucskálva egy tanyát láthatunk, majd további 1 km-t megtéve balról érkezik a P négyszög jelzés. Ez  Isaszeg vasútállomástól indulva Ilka-majoron keresztül ér ide.

Balra kiteljesedik a kilátás Isaszegre, és a környező dombokra, melyet csak egy kis szakaszon szakít meg egy akácliget. Figyeljük a jelzéseket, mert az akácliget után 100 m-re az út irányt vált, és jobbra letér a gerincről. Egy meredek lejtős, vízmosásos útra térünk. Mikor kiérünk az erdősávból, jobbra egy fenyő csemetekert mellett megyünk el. Ennek végében lévő kereszteződésben balra, a város irányába vesszük utunkat.

1 km-t megtéve ezen az úton, balról megközelítjük a házakat, de mi egyenesen az Öregtemplom irányába megyünk. Ezt követően jobbról 30 és 90 fokos szögben jön be út, mi egyenesen megyünk tovább még innen 650 m-t.  Elérjük a vasúti pályát, a patak partján kiépített padkán átmegyünk alatta és balra fordulunk.

600 m-re innen elérünk a Polgármesteri Hivatal mellett lévő útkereszteződéshez. Itt találjuk a Z és a P+ jelzéseket, melyek balra a vasútállomásra (1 km) vezetnek, valamint a szép Márton-kutat. Tovább megyünk a Rákóczi utcán 350 m-t és a római katolikus Szt. István templomhoz érünk. A körforgalomnál Dány felé indulunk, de előtte mindenképp érdemes egy kitérőt tenni a Madách utcában lévő gazdag helytörténeti, szabadságharci emlékekkel teli Falumúzeumhoz. Közben elmegyünk a több mint 100 éves, vöröstéglából épített emeletes iskola mellett. A múzeum megtekintése után visszasétálunk az Ady E. utcára, ezen indulunk tovább. A út bal kanyarulatában, a feszületnél a Sápi utcába térünk, majd 50 m után jobbra a Csata utcába. A templomtól 600 m az út a Szobor-hegy előtti tisztásig. A felfelé vezető út jobb oldalán szépen karbantartott zsidótemető látható, érdemes ezt is megnézni. A dombtetőn, a 48-as emlékmű mellől szép kilátásban lehet részünk. A padok mellett elhaladva betérünk az erdőbe. Sajnos az utóbbi idők tarvágásai után csak sarjadó erdő található itt. Kacskaringós úton haladunk, majd több mint 1 km megtétele után (baloldalon pihenőpad, asztal található) jobbra 300 m-t erdőirtás helyén már árnyékot adó tölgyerdőben haladhatunk. Ezt követően rövid szakaszon tölgyfaerdőn haladunk át és máris egy sóderral leszórt útra érünk, ahol jobbra fordulunk. Hamarosan elérjük a Honvéd-sírokat. A szépen gondozott sírok mellett itt található a Makovecz Imre által tervezett Emlékező angyal elnevezésű faszobor is. Jobbra-balra esőbeállók, pihenőpadok találhatók.

Innen ágazik ki a zöld sáv jelzés is, mely az Öregtemplom érintésével a vasútállomásra tart.

Elhagyva sírokat 300 m megtétele után egy jobbra kiágazó út az adótorony felé visz, mi azonban egyenesen megyünk tovább. Elérjük az Öreg-hegy hétvégi házait, itt balra, a Felső erdősor útra fordulunk. Követve a P jelzéseket nagyszerű panorámában gyönyörködhetünk. A Felső erdő út jobbra elkanyarodik, mi egyenesen az Alsó erdő úton megyünk tovább. Az út egy jobbkanyar után kereszteződéshez ér, mi balra - az Öreghegyi útra - kanyarodunk. Ebben a kereszteződésben jobbra 100 m-re található egy 2009-ben felállított feszület. A lejtős útról ismét szép kilátás kínálkozik a Pécel-környéki dombokra. Az előbb említett kereszteződéstől 300 m-re - mielőtt a jobban kijárt kocsiút jobbra elkanyarodna - elhagyjuk azt, és balra betérünk az erdőbe. Változatos terepen, le-fel libikókázva 400 m után egy házsor erdőre kifutó végénél haladunk el. Innen 10 m-re elhagyjuk a kocsiutat és jobbra tartó ösvényen befordulunk az erdőbe. 200 m-re egy mély horhos keresztezi utunkat. Óvatosan leereszkedünk, majd a völgytalpon balra térünk, 50 m-re pedig a jelzéseket követve kikapaszkodunk belőle. Kis kanyarokkal tűzdelt úton 700 méter után baloldalon vadkerítés mellé érünk, további 300 m után pedig kiérünk az erdőből, egyúttal Isaszeg területéről is. A PMP még 40 m-t egyenesen megy, majd a kocsiúttal együtt balra kanyarodik a péceli Hársas felé.

Frissítés: a 2019-2020-ban végzett vasúti felújítás során a Rákos-patak hídpadkán lévő átjárási lehetőség megszünt. Ezért az alábbi útvonalat javaslom: A PMP és a P négyszög, vagy a Z+ jelzés kerszteződésétől  a vasútállomásig, onnan pedig a Z sáv és a P+ jelzésen a Polgármesteri Hivatalig haladjunk. Itt már ráérünk az eredeti PMP nyomvonalra.

Visszaútban a PMP Isaszeget elhagyó szakaszától

Pécel crosspálya - Isaszeg vá. Hossza: 6,55 km, jelzetlen út

E túrával egy körutat tehetünk meg úgy, hogy a Pest Megyei Piros (PMP) jelzésen Isaszeget elhagyva egészen addig megyünk, míg ki nem érünk az erdőből a péceli crosspályánál. A PMP-hez csatlakozhatunk a vasútállomástól a P+, és a Z sáv jelzésen a Polgármesteri Hivatalnál, vagy a P+-en továbbhaladva a Szobor-hegy alatt tisztásnál. A távolság az előbbi helyig 1 km, míg az utóbbiig 1,65 km.

PMP vissza

Tehát visszavezető utunkat a crosspályánál, az erdő szélén kezdjük. A távolságmérés is innen kezdődik. Jobbra fordulunk. Erre vezetett korábban a PMP, ezt törlőkereszttel ellátott piros jelzéseken látjuk. Előbb akác-, majd fenyőerdő mellett haladunk el (csak jobbról, balról a crosspályát tarkító cserjés látható). Mielőtt elérnénk a keresztező magasfeszültségű távvezetéket, jobbra a vele párhuzamosan haladó kocsiútra térünk. 250 m-t haladunk így, majd utunk jobbra elkanyarodik a magasfeszültségtől. Ezen az úton szép erdőben megyünk, mígnem egy széles tömörített alapú útra érünk. Eddig 1 km-t tettünk meg. Itt jobbra fordulunk. Szépnevű (Fenyőerdő, Öreghegy, Bogár) utcák indulnak jobbra felfelé, de mi mindig a széles úton maradunk. 2,6 km-t magunk mögött tudva érünk a Liget Klub horgásztóhoz és kempinghez. Továbbmenve jobbra hétvégi házak, balra a Rákos-patak ártere látható. 3,9 km után érjük el Isaszeg első házait, a Buda utcát. Keresztezzük a Széchenyi utcát, majd alig 70 m után a jobbról becsatlakozó úttal együtt a Z (zöld) sáv jelzés is mellénk szegődik. Innen 450 m-re elérjük a Damjanich utcát, és a P+ jelzést is. Balra fordulunk, 160 m-re innen a szép kivitelű Márton-kúthoz, majd a Polgármesteri Hivatalhoz érünk. A Z és a P+ jelzéseket követve a vasútállomásra érünk.

Isaszegi Nagy Kör

Isaszeg vasútállomás - Szobor-hegy - Honvéd-sírok - Pécel, Hársas - Várhegy - Látó-hegy - Gazda-erdő - Bolnokai-dombhát - Isaszeg vá. Hossza: 25 km. Jelzések: P+, Z, P, Z, Z háromszög, Z+, P négyzet.

Nagy kör

Túránk első 1,8 km-re megegyezik az Isaszegi Kis Körrrel, tehát most is a vasútállomástól indulunk, és 1 km-en át a Z, P+ jelzéseket követjük. 350 méter múlva a szélesebb út  balra eltér, mi egyenesen a keskenyebb Rózsa utcán megyünk tovább. A sportpályát elhagyva az út gyalogjárdává szűkül és nyílt területen vezet át, miközben átkel a Szent-György vízfolyás hídján. A városházánál átmegyünk az országúton, ahol  a Szent Márton-kutat találjuk. Balra fordulunk a Pest Megyei Piros sáv (PMP) jelzés mentén. A Rákóczi úton gyalogolva elhaladunk a Szent István szobor és a katolikus templom mellett, elérjük dányi elágazást. A körforgalom után ideiglenesen letérünk a P jelzésről, átkelünk a Dány felé vezet úton és a szemközti sarkon álló Damjanich iskola épülete melletti járdán haladunk tovább a Z+  jelzésen. A kereszteződés után 240 méterre találjuk a Falumúzeumot, ahol mindenképp érdemes megtekintenünk az értékes gyűjteményt.

A múzeumból kilépve visszatérünk a P jelzésre, amelyen balra fordulunk. Dány felé indulunk az Ady Endre utcán, majd ahol az 340 méter múlva balra elfordul, mi nem követjük azt, hanem egyenesen a Sápi utcába megyünk. 75 méter múlva jobbra kanyarodunk a Csata utcába. Az utca végén kiérünk a hadijátékok helyszínéül szolgáló nyílt, füves terület szélére.  Egyenesen továbbmenve felkapaszkodunk a Szobor-hegyre, a Honvéd-emlékműhöz. Kis sziesztára csábíthat az emlékmű melletti tisztáson padokkal, asztalokkal teli pihenőhely. Ezután betérünk - a sajnos tarvágás utáni állapotban lévő - erdőbe, ahol jobbra, majd balra kanyarodva felérünk a magaslatra, később sarjadó tölgyes szélén haladva a P sávon érünk a Honvéd-sírokhoz.

A Honvéd-sírok megtekintése után a javított dózerúton haladunk tovább, lényegében a kerítéssel párhuzamosan. Az erdőből kiérve balra fordulunk és Öreg-hegy felé igyekszünk. A telkek között is a P jelzést követjük, és egy jobbos kanyart követően balra meredeken leereszkedünk a hegyről. A lejtő aljáig nemmegyünk el, hanem balra letérünk róla egy ösvényre. 70 méter múlva ismét balra fordulunk, majd leereszkedünk egy régebbi erdőirtás következtében kissé bozótos völgybe. Lefelé haladunk, majd a szemközti dombra jobbra felmászva kikapaszkodunk belőle. A jobbra forduló ösvényen házak mellé érünk. Innen 100 m-re a kocsiút balra tart, mi pedig jobbra betérünk az erdőbe egy keskeny ösvényre. Egyszer csak egy meredek oldalú árokhoz érünk, amelybe le is ereszkedünk. Az árok talpára érve balra tartunk, majd 70 m után ismét irányt váltva,  jobbra visszakanyarodunk. Nemsokára kiérünk egy fiatal akácos szélén húzódó nyiladékra.  Ezen balra fordulunk és déli irányt tartva jutunk ki az erdő szélére, az autocross-pálya közelében. Itt egyenesen megyünk 40 m-t, aztán balra térünk egy szekérútra. Jobbra lenn a völgyben már Hársas épületeit láthatjuk, miközben átsétálunk a magasfeszültségű vezeték alatt. Egy bokrokkal szegélyezett úton sétálunk lefelé, majd a lejtő alján árkon átlépve kiérünk egy földútra, amelyen balról a S jelzés érkezik Sülysáp felől. Az úton jobbra fordulva (itt a Z jelzés szegődik mellénk Mende felől) elérjük Hársas házait.

Jobbra, az aszfaltozott útra térünk (balra a sorompóval lezárt úton a P+ jelzés halad Bajtemetés felé), és ezen majd' 1,5 km-t teszünk meg az Isaszeg-Pécel országút irányába. Mielőtt elérnénk az országutat, mindhárom jelzés balra kanyarodva betér az erdőbe. Egy rétre érünk (Kovács laposa), melynek végén jobbra bemegyünk az erdőbe, elmegyünk egy ház előtt. Hamarosan a kiágazó Z jelzésen elhagyjuk a másik két jelzést. Változatos terepen, szép erdőben haladunk a Pap-hegy oldalában. Mikor kiérünk az erdőből, találkozunk a sárga jelzéssel, melynek itt van indulópontja. Az erdő szélén 70 m-t teszünk meg, majd a Honvéd utcán át Z jelzést követve elérjük az Isaszegi utat, melyen balra fordulunk. Az Isaszegi út járdáján megyünk egészen a körforgalomig, itt jobbra kanyarodunk. Átsétálunk a Rákos-patak hídján és a vasúti sínek előtt balra kanyarodó úton el érjük a vasútállomást.

Az állomás után továbbra is a Z jelzésen, a felüljáró igénybevételével jutunk át a sínek túloldalára. Előbb jobbra, aztán balra térünk, be a Bajcsy-Zsilinszky utcába. 510 méter után a kereszteződésben enyhén jobbra tartva kezdjük meg a Vár-hegy meghódítását. Baloldalt egy nagy ház látható, vele szemben jobbra ereszkedjünk le az árokba. 150 méter után balra meredeken kimászunk az belőle és egy nagy mező szélén találjuk magunkat (és szép időben a remek kilátást). Az erdő szélén haladva elérünk egy keresztező kocsiutat, azon balra fordulunk. Enyhe jobbívű kanyar közepéből ha 90 m-t balra megyünk a Vár-hegyre jutunk, ahonnan igen szép a kilátás. Visszatérve a földútra, folytatjuk utunkat az erdő szélén, míg sarjadó erdőhöz nem érünk. Itt balra indul a Z háromszög jelzés, amely egy meredek hegyoldal peremén halad. Így érünk el a hegynyúlvány csücskére, ahonnan lefelé ereszkedünk. Elsétálunk egy balra, lefelé kezdődő mély horhos felett, és kisvártatva a Vár-hegyi barlang felett találjuk magunkat. Itt egy veszélyesen meredek élen (az alsó szakaszán fa korlátok mentén) leereszkedhetünk az alattunk levő barlanghoz. Ha lementünk, vissza is kell jönnünk az imént elhagyott ösvényre, azon balra tartva vadregényes környezetben érünk a Látó-hegyi-patak medréhez.

A patak előtt jobbra fordulunk és keresztezzük annak egy oldalágát. A Z jelzés mentén kimászunk az árokból. Kiérünk egy mezőre, ahol az erdő sarkánál - 230 m-re a pataktól - kis pihenőhelyet találunk asztallal és két paddal. Elhagyjuk a jobbra térő Z sáv jelzést. Innentől  a célig vezetőnk a Z+ jelzés lesz. Meredeken - sajnos terepmotorosok által eléggé legyilkolt úton - felkapaszkodunk a dombtetőn húzódó távvezetékhez. Itt a földúton balra fordulva elsétálunk a Látó-hegy csúcsát jelző kő irányába. Jobbra tartó kocsiúton erdőszélre érünk, erről 240 méter után K-i irányba letérünk a továbbvezető földútról és vadcsapáson, a Z+  jelzést követve megcélozzuk a szemközti fenyves sarkát. A fenyőerdő szélén leereszkedünk - közben szinte fáról-fára figyelnünk kell a jelzést - a völgybe, majd fenyvesben haladva felkapaszkodunk a szemközti dombra. Újabb völgymenet következik, annak alján jobbra fordulunk. Kevésbé járt, de jól kivehető úton ritkás erdőben kiérünk egy jobban járt kocsiútra. Egy rét szélére érünk (jobbra kanyarodásunktól számítva 850 m-re), ahol derékszögben balra kanyarodunk. Rövid erdei út után egy tisztáson vágunk át, majd fenyőerdőben kapaszkodunk fel egy domboldalra. Itt a keresztező kocsiúton – egy összedőlt magasles mellett – balra kanyarodunk. A 270 m után jobbra kanyarodó úton maradunk továbbra is. Balról egy újabb magaslest látunk. Most már szinte egyenes úton 430 m után  érjük el a Nagytarcsa - Isaszeg közötti műutat, melyen balra fordulva 110 m-t teszünk meg. Az úton fokozott óvatossággal keljünk át! A jobbra leágazó földútra térve elhagyjuk a műutat, és balról erdő, jobbról szántás mentén ereszkedünk le egy völgyfőhöz. Itt balra térünk az alsó, erdő szélén vezető földútra. 470 m múlva az első jobbra ágazó útra kanyarodunk, aztán kis kanyarulatokkal (balról erdőírtás) elérjük a bekerített vízművet. E terület neve Gazda-erdő.

20 m-re a vízművek kerítése után jobboldali szekérútra térünk, megcélozva egy magányos jegenyefát.  Ezt követően a völgy oldalában, a fenyves szélén megyünk tovább. Elhagyunk egy kereszteződést, majd egy dagonya után balról egy lekerített részhez érünk, innen pedig egy kissé jobbra tartó, náddal szegélyezett útra. Ez átvezet egy kis tisztáson, majd áthaladunk egy távvezeték alatt. Az út kissé hullámzik, majd egy erdősávon átkelve kiérünk az Isaszeg - Pécel  műútra egy kőkeresztnél.

Az országúton balra fordulva átsétálunk a hídon, majd a szennyvíztisztító bekötőútjánál félbalra fordulva rátérünk az erdő szélén emelkedő földútra. 610 m múlva felérünk a gerincre, ahol 10 m-t jobbra megyünk, majd enyhén balra fordulva lekocogunk a völgybe. Itt utunk balra, majd a rét túlsó szélén jobbra fordulással folytatódik. A Tájvédelmi Körzet tábla mellett egyenesen továbbhaladva átmászunk a következő dombon. Leérve a völgybe keresztezzük a Pest megyei Piros útvonalát, majd a beton kerítésoszlopok mellett változatlanul ÉK-i irányba haladva feljutunk a Bolnokai-dombhátra.

A dombról leereszkedve hétvégi házak mellé érünk. A második jobbra nyíló utcán, vagyis a Tőzeg-tavak előtt jobbra fordulunk. 500 m-t megyünk a tóparti úton, majd a kerítés sarkámál balra fordulunk. Átsétálunk a tavakat elválasztó gáton, ott jobbra, a Tó utcába  térünk a P négyzettel együtt jelzett útra . A tavat övező nádas szélén vezető földúton túrázunk, majd a lakóterület végén balra egy ösvényen átvágunk a réten. A vasúti gyalogos aluljárón át érünk vissza a vasútállomáshoz.

Isaszegi Kis Kör

Isaszeg vasútállomás - Szentgyörgypuszta - Szobor-hegy - Honvéd-sírok - Öregtemplom - Tőzeg-tavak - Isaszeg vá. Hossza: 16,5 km. Jelzések sorremdben: P+, Z; P, Z+, F pötty, P, Z, F pötty, P, Z+,  P négyzet

Kis kör

Túránk a vasútállomástól indul, a Z, P+ jelzéseket követjük 1 km-en át. 350 méter múlva a főút balra eltér, mi a keskenyebb Rózsa utcán megyünk tovább egyenesen. A sportpályát elhagyva az út gyalogjárdává szűkül és nyílt területen vezet át. A városházánál átkelünk a főúton (itt balra találjuk a Szent Márton-kutat, melynek vízével szomjunkat olthatjuk), s balra fordulunk, a Pest Megyei Piros sáv (PMP) és a Z+ jelzés mentén. A Rákóczi úton gyalogolva elhaladunk a Szent István szobor és a katolikus templom mellett, elérjük dányi elágazást. A körforgalom után letérünk a P jelzésről, átkelünk a Dány felé vezető úton és a szemközti sarkon álló Damjanich iskola épülete melletti járdán haladunk tovább a Z+ jelzésen. A kereszteződés után 240 méterre találjuk a Falumúzeumot, ahol lehetőségünk nyílik az értékes múzeum megtekintésére.

A múzeumból kilépve jobbra fordulunk és továbbhaladunk a Madách, majd a Nap utcán - követve a Z+ jelzést. Az Alemany Erzsébet Segítő Háznál érjük el a Mátyás király utcát. A segítőház kerítése mellett - tartva az eddigi irányt - folytatjuk utunkat telefonvezetékkel szegélyezett földúton. 850 méter múlva erdő, illetve kerítéssaroknál a keresztező földúton - az ún. Telefon-álián - jobbra fordulunk, továbbra is követve a telefonvezetéket. Az akácos erdősávban haladva Szentgyörgypusztára érünk, ahol a telefonfülke melletti kereszteződésben derékszögben balra fordulunk és 130 m-re, a ZL jelzésen a magtár közelében megtaláljuk a '48-as emlékkeresztet.

A kőkereszt megtekintése után visszafelé indulunk el, az előbbi kereszteződésnél egyenesen továbbmegyünk (továbbra is Z+ jelzésen), és hamarosan (300 m-re) elérjük az Isaszeg-Dány közti országutat. Az országúton óvatosan átkelünk és a szemben, kissé balra lévő erdőfoltban, majd fasor szélén utunkat DNY-i irányban folytatjuk. A fasor 130 m-re kb. 100 m hosszon ugyan megszakad, de a vetés túloldalán eltéveszthetetlenül látszik utunk folytatása a fasor, melyen mindaddig megyünk egyenesen, míg egy T-elágazáshoz (Sápi út) nem érünk. Itt jobbra fordulunk, és hosszasan haladunk az erdő szélén, enyhén felfelé. 1,6 km múltán elérünk egy srégen balról érkező feljavított utat, amelyen nekünk egyenesen kell továbbmennünk (a Z+ jelzést itt elhagyjuk, mert az felvezet a Honvédsírokhoz).A  F pötty jelzést követjük, 270 méter múlva az Isaszeg táblánál lévő Y-elágazásban balra (Damjanich u.) fordulunk és máris a hadijátékok színhelyén vagyunk. A jobboldali kereszteződésben (Csata utca) csatlakozik hozzánk ismét a P jelzés. Erre térve balra felkanyarodunk a Szoborhegyre, ahol gyönyörű kilátás, és az 1901-ben felállított emlékmű vár ránk. Az emlékmű mellett gondozott kis tisztás található pihenőpadokkal, asztalokkal. Pihenő után tarvágásos, most megújuló erdőben kacskaringós úton haladunk, majd több mint 1 km megtétele után (baloldalon pihenőpad, asztal található) 300 m-t erdőirtás helyén sarjadó tölgyerdőben teszünk meg. Ezt követően rövid szakaszon tölgyfaerdőn haladunk át és máris egy sóderral leszórt útra érünk, ahol jobbra fordulunk. Hamarosan elérjük a Honvéd-sírokat. Itt is érdemes kicsit elidőzni, megnézni a magyar, lengyel - és a megbékélés jegyében felállított - osztrák katonasírokat. A szépen gondozott sírok mellett itt található a Makovecz Imre által tervezett Emlékező angyal elnevezésű faszobor is, valamint egy harangláb. Jobbra-balra esőbeállók, pihenőpadok, és egy erdei játszótér is található.

Utunkat innen az árok aljában jobbra lefelé induló Z jelzésen folytatjuk. Jobbról a már érintett tarvágásos terület széle, balról egy szakaszon bükkerdő szegélyezi utunkat. Később átmenetileg kissé az árok jobb oldalán, fenyves szélén vezet az út, majd egy elágazásban hirtelen balra leereszkedünk ismét az árok aljába. Vigyázat, 50 méter múlva a jól járt ösvényről balra le kell térnünk a kevésbé járt, kezdetben enyhén emelkedő ösvényre! Figyelnünk kell, hogy el ne tévedjünk, különödem most, hogy ezt a részt tarra vágták! A Kálvária-hegy oldalában, nagyjából szintben futó út látványos horhosokat érintve haladunk, majd egy hirtelen balkanyarralfelkapaszkodunk a Kálvária-hegyre. A felállított három fakereszttől csodálatos kilátásban lehet részünk: láthatjuk szinte egész Isaszeget, a Tőzeg-tavakat, kicsit távolabb a Malom-tavakat, majd Gödöllőt, a Gödöllői-dombság legmagasabb csúcsát a Margitát, még távolabb a Naszályt és a Börzsönyt. A művészi értékű stációk mellett a temetőbe érünk. Ott a ravatalozó mellett elhaladva Isaszeg legnagyobb kincséhez, a XIII. században épült Öregtemplomhoz jutunk.

A templom megtekintése után leereszkedünk egy korláttal védett lépcsősoron továbbra is a  Z jelzésen a Marcsányi, majd a Templom utcán lemegyünk a lejtő aljáig. Itt elhagyjuk a Z jelzést, és a F pötty jelzést követve 180 m után jobbra, a keresztező Széchenyi utcába fordulunk. Ezen ismét a Rákóczi utcára érünk, ahol balra fordulva a Pest Megyei Piros jelzés a vezetőnk. A Rákos-patak hídjánál óvatosan jobbra átmegyünk az út túloldalára, és a szalagkorlát mögött jobbra lemászunk a patakhoz. A vasúti híd alatt átbújunk a patak melletti padkán, majd kissé jobbra, egy nyárfasor felé vesszük az irányt. Később telkek között haladunk. A vasúti aluljárótól számított 600 m-re egy többszörös kereszteződést találunk, de mi egyenesen megyünk tovább. 50 m-re innen egy Y-kereszteződés következik, annak jobb oldali ágát válasszuk. Innen 220 m-re ismét egy Y-kereszteződés következik, itt balra megyünk. Erősen foghíjas fasor mellett megyünk mindaddig, míg egy keresztező utat nem találunk. Itt elhagyjuk a P jelzést, és jobbra a Z+ jelzést követjük. Egy rövid, de velős emelkedő után felérünk a dombhátra, ahonnan egész Isaszeget belátjuk. A dombról leereszkedve, balra, majd jobbra tartva hétvégi házak mellé érünk. A második jobbra nyíló utcán, vagyis a Tőzeg-tavak előtt jobbra fordulunk. 500 m-t megyünk a tóparti úton, majd a a kerítés sarkánál balra fordulunk. Átsétálunk a tavakat elválasztó gáton, ott jobbra, a P négyszöggel együtt a Tó utcába térünk. A tavat övező nádas szélén vezető földúton túrázunk, majd a lakóterület végén balra egy ösvényen átvágunk a réten. A vasúti gyalogos aluljárón át érünk vissza a vasútállomáshoz.

Zöld sáv jelzés

Isaszeg vasútállomás - Öregtemplom - Honvéd-sírok - Hossza: 3,8 km

A vasútállomást elhagyva jobbra, Budapest irányába indulunk el. A Z jelzés mellet itt halad a P+ jelzés is. 250 méter megtétele után kezdődik a Móricz Zsigmond utca. Mi a vasúttal párhuzamos Rózsa utcán megyünk tovább, de érdemes egy kis kitérőt tenni a Móricz Zsigmond utcába, hogy megláthassuk Tóth Árpád itt-tartózkodásának emlékére állított márványtáblát. A sportpályát elhagyva az út gyalogjárdává szűkül, átkelünk a Szent György-vízfolyás hídján.  Elérjük a Polgármesteri Hivatalt, majd a kijelölt gyalogátkelőhelyen átmegyünk a forgalmas Rákóczi utcán, ahol balra egy díszköves kis téren látjuk a szép kivitelű Szt. Márton kutat. A Damjanich utcán megyünk tovább a Templom utcáig, ahol jobbra fordulunk (a P+ jelzés innen egyenesen halad tovább). 450 méter múlva az út balra kanyarodik és emelkedni kezd. A Marcsányi utcán át hamarosan Isaszeg legnagyszerűbb műemlékéhez, az Öregtemplomhoz érünk. A templom bejelentkezéssel látogatható.

Z

A templomot a ravatalozó irányában hagyjuk el. A ravatalozót elérve, annak jobb oldalán lévő úton, részben lépcsősoron megyünk fel a Kálváriához. Itt három fakereszt és nagyszerű kilátás vár ránk Gödöllő irányába. Jó időben tisztán kivehető a Gödöllői-dombság legmagasabb csúcsa a Margita, távolabb a Naszály, mögötte a Börzsöny hegyvonulata. Miután feltöltődtünk a szép kilátással, folytatjuk utunkat egyenlőre még emelkedő úton, majd balra kanyarodva elég meredek úton leérünk egy jobban kijárt útra. Itt jobbra fordulunk. A Kálvária-hegy oldalában nagyjából szintben futó - most tarvágás utáni állapotban lévő - úton haladunk, balról meredek oldalvölgyeket láthatunk. Mikor balról megközelítjük az Erdő utca felöl érkező utat, leereszkedünk abba. Egy S-kanyar megtétele után balra felkapaszkodunk egy kocsiútra. Ezen jobbra fordulunk, majd DK-i irányt tartjuk utunk végéig, a Honvéd-sírokig. Balról két helyen is tarvágásos terület mellett megyünk el, de szerencsére jobb oldalon egybefüggő erdő (fenyő, bükk és tölgy) mellett haladhatunk. Mielőtt kiérnénk a Honvéd-sírokhoz, egy jobbra ívelő mély árokban vezet az út, majd egy szélesebb, sóderos utat keresztezünk.

Szemben látjuk a Honvéd-sírokat (magyar, lengyel, és - a megbékélés jegyében született - osztrák síremlékekkel), ismertető táblákat. Az út mindkét oldalán gondozott pihenőket találunk esőbeállókkal, padokkal, asztalokkal, erdei játszótérrel.

A vasútállomásra visszatérhetünk a P sáv és a P+  jelzésen (3,4 km), vagy a széles kocsiúton haladva a Szobor-hegy aljáig (ez az út ideiglenesen fehér pötty jelzéssel ellátott), onnan pedig a P+ jelzésen (3,26 km). 

Piros kereszt jelzés

Isaszeg vasútállomás - Szobor-hegy. Hossza: 1,7 km

A vasútállomást elhagyva jobbra, Budapest irányába indulunk el. A P+ jelzéssel párhuzamosan itt halad a Z jelzés is. 250 méter megtétele után kezdődik a Móricz Zsigmond utca. Mi a vasúttal párhuzamos Rózsa utcán megyünk tovább, de érdemes egy kis kitérőt tenni a Móricz Zsigmond utcába, hogy megláthassuk Tóth Árpád itt tartózkodásának emlékére állított márványtáblát. A sportpályát elhagyva az út gyalogjárdává szűkül, átkelünk a Szent György-vízfolyás hídján.  Elérjük a Polgármesteri Hivatalt, majd a kijelölt gyalogátkelőhelyen átmegyünk a forgalmas Rákóczi utcán, ahol balra egy díszköves kis téren látjuk a szép kivitelű Szt. Márton kutat. Innen már a Damjanich utcán megyünk egészen a Szobor-hegyig. Az első keresztutcánál (Templom utca) a Z jelzés jobbra elkanyarodik az Öregtemplom felé. Mi egyenesen továbbmegyünk. Alig teszünk meg 20-30 m-t, baloldalt láthatunk egy szép kis kápolnát, melyet 2009-ben épített a szlovák önkormányzat. Az út elkezd emelkedni, keresztezzük a Roham utcát, majd hamarosan egy nagy tisztásra érünk, ahol minden év április 6-án az isaszegi csata emlékére nagyszabású csataimitáció zajlik. Balról itt csatlakozik be a PMP, mely a Szobor-hegyen keresztül halad tovább a Honvéd-sírok felé.

E tér jobb oldalán tegyünk egy kis kitérőt és látogassuk meg az izraelita temetőt. Országosan is ritkaságszámba megy az ilyen szépen karbantartott zsidótemető, mint az isaszegi.

P+

Piros négyszög jelzés

Isaszeg vá. - Ilkamajor - PMP. Hossza: 2,75 km, jelölése: piros négyszög

A vasútállomást elhagyva átmegyünk az út túlsó - üzletházak felöli - oldalára. Elhaladunk az üzletsor előtt, majd annak végénél a patakmeder felőli lenti útra térünk. Átmegyünk a vasúti aluljárón, majd a kitaposott úton félbalra a tavak felé vesszük az irányt, majd azokkal párhuzamosan haladunk tovább. A vasútállomástól összesen 550 m-t teszünk meg, mikor a Tőzeg-tavakat elválasztó gáthoz érünk. A gáton ha átmennénk, az üdülőtelepre érnénk, de mi egyenesen megyünk tovább. 850 m-t megyünk úgy, hogy balról a Rákos-patak és a tó, jobbról házak mellet haladunk. Kiérünk a Gödölő és Isaszeg között fekvő Malom-tavak utolsó tagjának gátjához, azon balra fordulunk. Fél kilométert magunk mögött hagyva jobbról lovastanya mellé érünk, majd innen 200 m-re T-útkereszteződésben balra kanyarodunk. Elhagyjuk az Ilka-majori házakat, az út elkezd emelkedni. Egy szép horhosban érünk el egy keresztben haladó utat, amelyen már a Pest Megyei Piros (PMP) útvonala halad.

P négyszög